В Малайзії християнам заборонили використовувати слово "аллах" Автор: lesya · Опубліковано: 23.06.2014 15:54 · Розділ: Релігія

Цими днями у Малайзії суперечка між християнами й мусульманами, що тривала кілька років, нарешті дійшла кінця. В результаті прийнятої федеральним судом постанови, на території країни християнам заборонили вживати слово Аллах.

Однак заборона торкнулася далеко не всіх християн, адже це було б прямим порушенням прав і свобод громадян. Суперечка, що розпочалася в 2007 році, має набагато глибше коріння. Рішення суду торкнулося католицького малайзійського видання Herald, яке використовувало слово "аллах" у своїх публікаціях в незвичному для більшості з нас контексті.

Справа в тому, що, за твердженням редакції видання, слово "аллах" – арабське, і в давнину воно вживалося на позначення Всевишнього незалежно від віросповідування мовця. Тож виходило, що й католики мають повне право називати християнського Бога Аллахом. Видання підкреслювало, що в малайській мові іншого слова на позначення Бога нема.

Тоді й розпочалася запекла суперечка. Спершу всім християнським ЗМІ та перекладачам Біблії було заборонено використовувати слово «аллах» на позначення Бога, однак у 2009 році цю заборону було скасовано. Апеляційний суд країни роком пізніше рішення Вищого суду скасував, тож обидві сторони змушені були звернутися до Федерального суду – найвищої судової інстанції країни. В цій суперечці християни отримали поразку.

Християнам заборонили називати Бога Аллахом (фотографію взято з сайту photo.i.ua)
Християнам заборонили називати Бога Аллахом (фотографію взято з сайту photo.i.ua)

Мусульман в країні більшість, і використання слова «аллах» на позначення християнського Бога порушує права тих, хто сповідує іслам, вирішили представники Федерального суду Малайзії.

Станом на 2010 рік іслам в Малайзії сповідувало 61,3% всього населення, буддистами є 19,8% мешканців країни. Християнство як релігія помітно відстає – всього 9,2% малайзійців сповідують християнство. Індуїзм в якості основної релігії обрали для себе 6,3% населення. Решта ж населення розділилися між конфуціанством, даосизмом, атеїстами та представниками інших релігій.

Що ж стосується заборони, то за те, щоб дозволити використання слова «аллах» тільки представникам ісламу, проголосувало четверо із семи суддів – влада країни вважає, що використання християнами слова «аллах» в якості звернення до Бога є спробою навернути мусульман в християнство. Християнами є переважна більшість корінного населення країни.

Джерело: http://newsru.co.il/

Інші новини розділу

  • У Лондоні виставлять на продаж "Біблію грішників", що закликає чинити перелюб

    У Лондоні виставлять на продаж "Біблію грішників", що закликає чинити перелюб · lesya · 23.10.2015 20:48

    У Лондоні на торги виставлять унікальний екземпляр Біблії, що більше відома, як «Біблія для грішників». Вік книги – не менше чотирьох сотень років, і в ній народ закликають до перелюбодійства.


  • У Ватикані обурені зізнанням польського священика у гомосексуалізмі

    У Ватикані обурені зізнанням польського священика у гомосексуалізмі · lesya · 05.10.2015 20:33

    Істина – річ добра, але не завжди корисна. І далеко не у всіх ситуаціях потрібно рубати правду-матку. Навіть якщо ти – священик, і брехня вже сама по собі тобі не пасує.

    В цьому недавно довелося переконатися одному польському священику – Ватикан неабияк обурило його недавнє зізнання. Ще б пак, католицький священнослужитель на увесь світ заявив, що є… гомосексуалістом. Більше того, він виступив із вимогою до Ватикану відкинути стереотипи і змінити своє ставлення до геїв.


  • Віру в Бога оголосили психічним захворюванням

    Віру в Бога оголосили психічним захворюванням · lesya · 15.09.2015 15:14

    Релігія, покликана нести добро та злагоду, часто призводить до протилежного ефекту: замість того, щоб дарувати людям мир та спокій, вона часто розпалює війни та ворожнечу. А все тому, що знаходяться такі, кому за допомогою релігії вигідно управляти натовпами людей, яким неохота самостійно мислити. Останні ж воліють покластися на когось, жити за продиктованими правилами, мотивуючи все вірою в Бога.


  • Папа Франциск дозволив відпускати гріхи жінкам, що скоїли аборт

    Папа Франциск дозволив відпускати гріхи жінкам, що скоїли аборт · lesya · 02.09.2015 13:22

    Колись релігія правила світом, і в багатьох країнах ще й дотепер збереглися ці правила Однак в Європі ситуація склалася по-іншому, тож священикам доводиться враховувати зміну потреб та уподобань своєї пастви, а також основні суспільні тенденції. Саме тому церква, принаймні католицька, останнім часом стає все більш лояльною до «гріховних» потреб людства.


  • В Детройті масово протестують проти статуї Сатани

    В Детройті масово протестують проти статуї Сатани · lesya · 28.07.2015 21:10

    Мешканцям американського Детройта неабияк не сподобалася витівка місцевих сатаністів - в ніч на двадцять п’яте липня представники Церкви Сатани встановили у Детройті статую сатанинського божества. Виготовлений він із бронзи, а ім’я йому Бафомет.