Моя персональна виставка монотипій "Сучасна Біблія"! Заходьте! в блозі Життя одного дизайнера · від Ліля Тєптяєва · додано 28.11.2010 01:54

Давненько я не робила виставки! Дорогенькі, з цим конче треба щось робити! )) Зараз швиденько експозицію організую і запрошу вас на виставку своїх монотипій.

Майте на увазі - ця виставка вже виставлялася у Львівському Музеї етнографії, у 2003 році. У мене і фото з виставки лишилися, Андрій Крицун (однокурсник, графік, дизайнер) фотографував. Покажу вам кілька фото.

Ось, це ми троє з нашими викладачами. Зараз перечислю по-порядку: графік і викладач Богдан Сорока > графік і викладач Богдан Пікулицький > графік і дизайнер Ліля Тєптяєва (це я) > дизайнер, викладач і політичний діяч Василь Косів > графік Леся Балан > графік, дизайнер, актор театру Міхай Тимошенко > мистецтвознавець, науковий діяч, викладач Роман Яців. Якось занадто представничо вийшло. Але так завжди на початку. Після фуршету все якось по-іншому, по-домашньому чи щось таке.

В день відкриття цієї виставки, а вона мала назву "Сучасна Біблія", було відкриття ще двох виставок: Лесі Балан та Міхая Тимошенка. А ось ще кілька моїх однокурсників серед моїх викладачів.

Ми, усі троє, тоді були студентами кафедри графічного дизайну Львівської академії мистецтв, тому народу на відкритті було тьма: батьки, друзі, викладачі, студенти, гості і просто ті, що прибігли на традиційний фуршет після відкриття.

Взагалі, хочу вам сказати, найлегший спосіб перекусити та напитися на халяву - це відкриття виставки. Чим студенти часто вміло користуються, так би мовити поєднують приємне з корисним.

Отже, виставка "Сучасна Біблія". Цей проект - ілюстрації до біблійних віршів. Техніка робіт - кольорова олійна монотипія. Усі ілюстрації об'єднані спільною символічною мовою. Також, спільним для усіх робіт є стилізоване зображення голови, точніше обличчя, як символа наших знань, прагнень, розуміння, усвідомлення, думок і намірів, а також почуттів та емоцій. Риби та птахи в роботах - символ божих слів, які містяться у Біблії. Вода в роботі також говорить про біблійні знання.

Рука-язик символ не тільки слова, але й дій, вчинків. Бо ж поранити чи вбити можна не тільки фізичною силою, але й словом. А часом, сила слова сильніша за будь-яку зброю. Але як і поранити, так і лікувати можна словом. Тому, в моїх роботах, все залежить від того що у тебе "на язиці".

Наявність очей, вух та відкритих ротів облич говорить не про їхню наявність як таку, а про активну діяльність особи. Бо ж мало мати очі - треба ще вміти бачити. Мало мати вуха - треба ще вміти чути. І рот нам даний Богом щоб говорити збудовуючу інформацію, а не руйнівну. Саме про це говорив Ісус. Про це хотіла сказати і я у своєму проекті "Сучасна Біблія".

Ви прослухали вступне слово, дякую за увагу! І приємного перегляду! ))

Зверніть увагу, ось робота, яка ілюструє проповідника зі слів в Римлянам 10:14 " Проте як будуть кликати того, в кого не повірили? А як повірять в того, про кого не чули? І як почують без проповідника?" І ще одна ілюстрація, яка ілюструє процес пояснення цього вірша.

Наступна робота ілюструє вірш з Євангелія від Матвія 5:6 - "Щасливі голодні та спраглі праведності, бо вони наситяться."

Далі розмістилися дві роботи, що ілюструють 17 вірш з 2 розділу книги Буття "Але з дерева знання добра й зла - не їж від нього, бо в день їди твоєї від нього ти напевно помреш!" Справді, той плід "застряг у горлі" прабатьків колючкою. Це був непослух і відрікання від керівництва Батька, і це спричинило їхню смерть не тільки в серці Бога, але й буквальну смерть.

Наступною, у цьому ряді робіт, іде ілюстрація вірша з Євангелія від Матвія 19:6 - "Так що вони вже не двоє, а одне тіло. Отже, що Бог з'єднав одним ярмом, нехай жодна людина не розділяє." Бачите, ця пара ніби "зрослася" губами - відразу видно - одне тіло.

Далі йде ілюстрація з Євангелії від Марка 5:41, 42а - "Тоді він узяв її за руку й промовив: «Таліта кумі», що в перекладі означає: «Дівчинко, кажу тобі, встань!» Дівчинка зараз же піднялась і почала ходити." На роботі можете бачити символічний процес воскресіння. Щось подібне до відродження неживого насіння в живу рослину, принаймні я провела таку паралель.

Після роботи з воскресінням дівчинки, експонуються три ілюстрації з Євангелія від Матвія 24:14 "І цю добру новину про царство будуть проповідувати по цілій населеній землі на свідчення всім народам, а тоді прийде кінець."

Про символіку цих робіт я вже трохи згадувала на початку. Птахи і риби в голубому, сприятливому для них (небо, вода), оточенні - це божі слова в людині, яка їх сприймає і приймає, а також передає іншим цю життєво важливу інформацію. По алегорії, слова буквально "живуть" в такій людині. Крім того, вони впливають на її мислення та поведінку.

Ось ще одна ілюстрація з Євангелій - Івана 8:32 "Ви пізнаєте правду, і правда зробить вас вільними."

А зараз можете побачити ілюстрацію до 19 вірша, 2 розділу, 2 листа Петра - "Вони обіцяють їм свободу, хоча самі є рабами тління, адже хто ким переможений, той тому і раб." Зверніть увагу - вух немає, рот і очі закриті - раби!

І подібна за колористикою і настроєм - ілюстрація до 2Коринфян 4:3 "Але якщо добра новина, яку звіщаємо, і закрита покривалом, то лише для тих, хто йде шляхом знищення."

Ну, уривок цієї ілюстрації ви мали змогу бачити кожного разу, коли читали якусь з моїх статей. Впізнаєте мій аватар? Правда мій аватар натякає на наявність цікавої ідеї в моїй голові і бажання нею поділитися з іншими. ))

А тут, ілюстрація Матвія 5:16, розповідає про християнство як спосіб мислення та життя - "Подібно й ваше світло нехай світить перед людьми, щоб вони бачили ваші добрі вчинки і прославляли вашого небесного Батька."

Цей вірш один з моїх любимих, тому я не могла його не проілюструвати - 2Тимофія 3:16 "Усе Писання натхнене Богом і корисне для навчання, для напучення, для виправлення, для напоумлення."

Євангелія від Івана 7:38 - "На тому, хто вірить у мене, сповняться такі слова з Писання: «З його нутра потечуть потоки живої води»."

Як я вже й говорила на початку, жива вода символізує життєдайну біблійну звістку. Ісус казав, що ті, хто будуть вірити і довіряти Ісусу не зможуть мовчати, а будуть "виливати" цю "воду" на інших.

Цікавим для мого проекту виявилися вірші з 24 розділу Євангелії від Матвія. Ось йдуть підряд кілька ілюстрацій різних віршів з цього розділу.

Матвія 24:7а "Бо повстане народ на народ і царство на царство..."

Євангелія від Матвія 24:6 - "І почуєте про війни у різних місцях. Дивіться, не жахайтесь: усе те має відбуватися, але це ще не кінець."

Усі знають фразу з наступного вірша, і вона вже стала крилатою. Її приписують різним людям, але сказав її Ісус Христос, що і записано в Євангелії від Матвія 26:52 - "Та Ісус сказав йому: "Вклади меча назад у його місце, бо кожен, хто візьме меча, від меча й загине."

І останньою, підсумовувальною, в цьому проекті йде монотипія-ілюстрація Євангелія від Івана 13:35 - "По тому всі розпізнають, що ви мої учні, коли між вами буде любов."

Любові, миру та злагоди і вам бажаю!

Дякую щиро, що відвідали мою виставку!

Книга відгуків та пропозицій перед вами - коментуйте!

Будете мати бажання - нашкрябайте, а в даному випадку наклацайте мені про свої враження!

Заходьте ще!

Коментарі

  • kseniya_www · 28.10.2009 16:25 · #

    мені подобається)в тебе хороше образне мислення )

  • Вікторія · 28.10.2009 16:51 · #

    Виставка дійсно дуже цікава. Ти Lilja молодець!!!

  • Ліля Тєптяєва · 28.10.2009 16:54 · #

    Дуже дякую!

    Мені приємно чути що мої роботи подобаються!

    Заходь на наступну виставку!

  • Ліля Тєптяєва · 28.10.2009 16:56 · #

    Дякую за високу оцінку мого образного мислення!

    Заходь на наступну виставку!

    Правда, ще не знаю коли вона відбудеться.

  • Lesly · 29.10.2009 14:22 · #

    Дуже цікавий і, навіть, своєрідний погляд на загальновідомі речі, особливо мені сподобалося твоє бачення рабства та первородного гріха

  • Ліля Тєптяєва · 29.10.2009 15:26 · #

    Приємно, що тобі було цікаво!

    Заходь на наступну виставку!

  • Ego · 27.12.2009 10:57 · #

    Что нравится: общая идея. Передача определенных "месседжей" исключительно через изображение голов людей в различных вариациях.

    Что не нравится: картины не воспринимаются, как "автономные" картины - это скорее иллюстрации. К каждой необходимо пояснение.

  • Ліля Тєптяєва · 27.12.2009 14:15 · #

    - "картины не воспринимаются, как "автономные" картины"

    - Вони й не можуть сприйматися як "автономні", по тій причині, що це був єдиний проект, який, як ти і зауважив, був об'єднаний спільною ідеєю, а також стилістикою та графічною мовою. (Хоча, кожна з них може виступати і "автономно", залежить від місця і часу. Виглядатиме цікаво і в журналі окремою ілюстрацією, і на стіні офісу, і в квартирі (у мене одна така висить).)

    - "это скорее иллюстрации."

    - А це і є ілюстрації. Вони ілюструють різні біблійні вірші, тільки символічною знаковою мовою. Якщо розібратися в цій символіці, а я її в загальному описала на початку, то не складно зрозуміти суть. Крім того, на відкритті виставки я пояснювала суть (модне слово - "концепція") проекту, а також була представлена анотація (суть в тексті).

    А як тобі мої аплікації, з попередньої виставки?

Щоб залишати коментарі, необхідно авторизуватись.